Sluiten

Binnenkijken bij Sijmen Interieur

Voor de derde editie van ‘Binnenkijken bij’ gingen we op bezoek bij Sijmen Interieur. Niet alleen spraken we de vakman en het creatieve brein achter dit mooie bedrijf, we kregen ook een kijkje in de keuken. Van showroom tot werkplaats, dit is waar het verfijnde maatwerk ontstaat. Alles wordt namelijk met de hand in eigen atelier gemaakt. Na zijn opleiding tot meubelmaker, startte Sijmen zijn eigen bedrijf in interieurbouw en maatwerk meubilair. Al snel blijkt dat standaard geen optie is voor Sijmen. Hij creëert totaalconcepten voor interieurs vol slimme en verrassende elementen, waarin vorm en functie elkaar ontmoeten. Kijk en luister mee naar zijn verhaal.



Alle foto's: Frank Brandwijk

Waar komt je interesse in interieur vandaan en hoe ben je in de interieurwereld terecht gekomen?

Al van jongs af aan was ik te vinden in de werkplaats van mijn ouders. Altijd dingen aan het creëren en ik probeerde graag van alles uit. Mijn vader restaureerde meubels in Dirkshorn. Ook mijn opa werkte in deze branche, hij was kappenbuiger in Koog aan de Zaan. Je kunt dus wel zeggen dat de liefde voor interieur, het werken met mijn handen en de ambacht echt in mijn genen zitten.

Toch heb ik net als mijn vader en opa mijn eigen weg in de interieurwereld gevonden. In plaats van het opknappen van bestaand meubilair, lag mijn interesse meer in het ontwerpen en maken van nieuwe meubelstukken. Dus volgde ik een opleiding tot meubelmaker, waarbij ik diverse stages liep en ik mijn creativiteit kwijt kon. Inmiddels is het alweer 16 jaar geleden dat ik mijn eigen bedrijf Sijmen Interieur ben gestart, waar ik tot op de dag van vandaag met veel liefde werk.

Wat is het laatste of meest bijzondere project waar je aan gewerkt hebt?

Een mooi nieuwbouwproject in IJburg. De woning, prachtig gelegen aan het IJ, is eind november opgeleverd. In samenwerking met een interieurarchitect werk ik nu aan de bouw van het meubilair voor alle verdiepingen. Echt een totaalconcept voor het interieur dus. Van keuken tot woonkamer en van slaapkamer tot badkamers. Heel mooi om voor een klant het gehele interieur te kunnen verzorgen.

Een ander bijzonder project dat onlangs is opgeleverd is een keuken voor een woning in Aerdenhout. Een fris ontwerp met houtfineer en een blad van wit HI-MACS. Maar onder dit werkblad zit het meest verrassende aspect verscholen. Het blad van het eiland is verschuifbaar, en door het te opzij te schuiven, ontstaat er een ingang naar de kelder onder het kookeiland. Doordat het blad opzij schuift, kunnen alle spullen en keukengerei gewoon op het blad blijven staan. Om een mooie eenheid te creëren, is de apparatuur kast, gemaakt van MDF, ook wit gespoten. Geheel in de kwaliteit waar Sijmen Interieur voor staat.

Welke opdrachten geven je persoonlijk de meeste voldoening?

Of het nou een robuuste eiken tafel met stalen onderstel is of een complete keuken, ik word blij van grote en kleine opdrachten. Wat mij echt voldoening geeft, is dat ik vanuit niets met veel zorg en aandacht iets moois kan maken. Elk meubelstuk is als een kindje voor mij.

Wat is kenmerkend voor jouw signatuur?

De basis van mijn werk is en blijft puur. Dit zie je ook duidelijk terug in het materiaalgebruik. Wel maak ik graag meubelstukken die net even iets anders zijn, door er een speciale twist aan te geven. Hiermee breng ik variatie en een persoonlijke touch aan in ieder meubel.

Met welke materialen werk je het liefst en waarom?

Het liefst werk ik met massief hout. Het pure houtgevoel en het levendige aspect van het natuurlijke materiaal zijn ongeëvenaard. Massief eikenhout is dan ook in bijna al mijn ontwerpen terug te vinden. Het materiaal geeft een natuurlijke look aan een meubelstuk en het is tijdloos. Het zijn juist die pure, functionele en tijdloze ontwerpen waarvoor klanten bij Sijmen Interieur komen. Bovendien combineert eiken geweldig met andere robuuste materialen als blauwstaal, gesteente, HI-MACS en MDF.


Aan welk criteria moet een goed ontwerp volgens jou voldoen?

Functioneel en slim. Een meubelstuk wordt immers dagelijks gebruikt, dus het moet goed werken en functioneel zijn. Slim in de zin van zo efficiënt mogelijk omgaan met de ruimte die je hebt. Door de juiste routing in het interieur, maar ook door een ontwerp te maken dat van alle gemakken is voorzien. Een mooi voorbeeld hiervan is de automatische bediening voor de afvallade. Of denk aan stroompunten in keukens en kasten of een mooie plek voor opladers van je tablet en telefoon.




Wat is je droomproject?

Het lijkt me fantastisch om een keer volledig de vrije hand te krijgen bij een opdracht en alles in te richten naar mijn ideeën. Een interieur waarin alles perfect op elkaar is afgestemd en het ambachtelijke maatwerk optimaal tot zijn recht komt. Een echt Sijmen interieur huis dus!

Welke nieuwe materialen, technieken of ontwikkelingen spelen een belangrijke rol in je werk?

HI-MACS is voor mij een relatief nieuw materiaal, waar ik nu een aantal jaar mee werk. Sinds de woonbeurs in 2015 zijn we begonnen met het verwerken van HI-MACS in onze werkplaats en het heeft ons al veel gebracht. Klanten zijn erg te spreken over het gebruikersgemak. Technologie wordt ook steeds belangrijker in een interieurontwerp. Daar spelen wij op in door het te verwerken in meubilair of bijvoorbeeld in een keuken, waar elektronica en verstelopties essentieel zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het Servo systeem. Door de automatische laden en deuren, kan een ontwerp weer hele nieuwe vormen aannemen. Dit maakt een greeploze keuken mogelijk, wat weer perfect past bij het naadloze design van een Solid Surface materiaal als HI-MACS.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen