Sluiten

Binnenkijken Bij Metnils Interieur Maatwerk

Wanneer standaard niet de standaard is begint voor Nils van Ipenburg pas de uitdaging. Ruim tien jaar geleden zette hij de stap van head finance bij een gerenommeerd architectenbureau, naar zijn eigen interieurbouw bedrijf. Een diepgewortelde passie voor details ontdekte hij al veel eerder, tijdens zijn studie HTS Bouwkunde. Kijk binnen bij Metnils Interieur Maatwerk en een interieurproject van zijn hand in Zeist.

Nils, hoe is jouw passie voor interieurbouw ontstaan?

Na mijn studie HTS Bouwkunde wilde ik voor een aannemer gaan werken. Mooie gebouwen detailleren en maken, lekker praktisch bezig zijn. De laatste horde voor de examinering was een eindstage. Het leek me goed om ook een kijkje op een architectenbureau te nemen. Die stage werd een periode van 13 jaar bij HVDN architecten. In 2012 ging HVDN verder als Studioninedots met twee extra partners. Dat was de tijd dat ik me realiseerde dat ik totaal niet meer praktisch bezig was. Iets wat ik heel graag doe. Mooie dingen uitdenken en maken. Toen heb ik de stap gezet en ben ik voor mezelf begonnen, Metnils Interieur Maatwerk was een feit.



Je had destijds een jong gezin, was dat niet spannend die sprong in het diepe?

Mijn kinderen waren bij de start twee en vier, dat zorgt er wel voor dat je zekerheid wilt. Nu wilde het toeval dat mijn twee broers ook werkzaam zijn in de interieurbouwbranche. Een van mijn broers zat met zijn bedrijf in Numansdorp en hij had veel werk dus reed ik elke dag vanuit Utrecht op en neer. Zo zijn ook mijn connecties met Baars & Bloemhoff Rotterdam ontstaan. Ik heb nog altijd een goede band met Arjan Smits (accountmanager Baars & Bloemhoff Rotterdam). In het begin werkte ik ook nog deels bij mijn oude werkgever. Die combinatie was een prima positie om te starten.

Hoe komen opdrachtgevers bij Metnils terecht?

Ik krijg onder andere opdrachten van mijn oud werkgever. En diverse collega’s uit mijn tijd op het architectenbureau zijn hun eigen bureau gestart, daar werk ik ook graag voor. Soms is een opdrachtgever een bekende uit mijn privé netwerk, zoals een maatwerk interieurproject in Zeist. Daar hebben we voor een eerdere woning ook maatwerk mogen leveren. Via een ontwerper die ik ken uit mijn zakelijke netwerk kwam een interactieve tafel voor een museum bij ons terecht. Heel diverse dus, maar mijn zakelijke en privé netwerk speelt hierin een flinke rol.



Kun je wat vertellen over de materialisering van het project in Zeist?

De opdrachtgever was niet tevreden over de indeling van het maatwerk. Dat hebben we volledig opnieuw ontworpen en gerealiseerd. Per ruimte zijn we gaan kijken naar de wens van de klant.

  • In de badkamer Hier hebben we gekozen voor twee maatwerk meubels onder de spoelbak. Daar volgde uiteindelijk ook een hele wand in hetzelfde materiaal.
  • Voor de slaapkamer en inloopkast hebben we gekozen voor eiken fineer. Er zaten aansluitingen en leidingwerk wat we niet in het zicht wilden, daar zie je nu niets meer van. Hier hebben we met een specifiek zwart lattenpatroon gewerkt voor de detaillering rondom.
  • De waskamer is uitgevoerd in beplakt MDF en bij de wasdroger hebben we een rek van berken multiplex gemaakt. Onder de wasmachine zit weer een schap waar de wasmanden op kunnen staan. De wasmanden hebben we in de laden verwerkt.
  • De keuken is een combinatie van zwart HPL van FENIX met eiken fineer. De achterwand heeft een onzichtbare deur die ook weer opgebouwd is uit een zwart gekleurd MDF met massief eiken latten zodat je niet ziet dat er een deur zit. De bijkeuken is dan weer in dezelfde stijl als de waskamer.
  • In de entree staat een maatwerk kast van eiken fineer, net zoals de slaapkamer.








Met welk materiaal werk je het liefst?

HPL van FENIX is een van mijn favoriete materialen om mee te werken. Dat is ook toegepast in het maatwerkmeubel waar ik een Maatwerk Award in de categorie Maatwerk Meubel mee gewonnen heb. Maar ik werk ook graag met eikenfineer en massief eikenhout. Onlangs maakte ik voor mezelf een kast met eikenfineer. Die heb ik vervolgens afgelakt zodat je wel het mooie reliëf van de nerf door de laklaag blijft zien.

Wat is het leukste aan je vak?

Samen met de architect of ontwerper toffe projecten uitdetailleren. Mijn doel is om met veel details exclusieve kwaliteit te leveren. Ieder lijntje moet kloppen. Toen ik voor mezelf begon wist ik natuurlijk niet wat de toekomst zou brengen. Ik dacht ik ga meubels maken! Als zelfstandig ondernemer kom je er al snel achter dat er nog meer bij komt kijken zoals belastingaangifte en de boekhouding. Ik vind het belangrijk om te doen waar ik goed in ben en de overige zaken uit te besteden. Mijn logo is destijds gemaakt door een bevriende designer en de boekhouding besteed ik ook uit. De dingen waar ik blij van word en energie van krijg, die doe ik zelf.



Onlangs ben je verhuist naar een nieuw pand, hoe is dat gekomen?

We moesten ons oude pand verlaten omdat het door een projectontwikkelaar werd opgekocht. Een noodgedwongen verhuizing naar ons nieuwe pand werd in gang gezet. Het geeft veel rust en zekerheid nu we in ons eigen pand zitten waar niemand ons zomaar meer uit krijgt. Gemiddeld werken we daar nu met een man of tien.

Wat vind je het mooiste om te maken?

Ik heb niet een specifieke favoriet. Maatwerk interieur voor een museum vind ik net zo mooi als een vette kast op maat maken. Bij keukens vind ik het eindresultaat altijd supermooi, maar vaak is dat tijdens het proces wel spannend. Alles moet met elkaar moet kloppen: de elektra en apparatuur, sparingen moeten goed zitten. Ik vind het vooral heel leuk om over allerlei dingen goed na te denken. Nu ben ik bijvoorbeeld ook met duurzaamheid bezig en hergebruik van restmaterialen. Maar ook met maatschappelijk verantwoord ondernemen.



Wat doe je dan aan duurzaamheid en maatschappelijke verantwoord ondernemen?

Ik werk nu samen met een stagiair die niet in een regulier opleidingstraject past. Hij werkt hier een aantal dagen gaat 1 dag in de week naar school. Deze jongen is supergoed met de draaibank die we zo’n anderhalf jaar terug aangeschaft hebben. Hij maakt de mooiste fruitschalen van restmaterialen. Eerst verlijmt hij reststukken tot blokken en daarna gaat hij het draaien. Zo maak ik de schakel maken tussen inzet van restmateriaal in combinatie met een maatschappelijk aspect. Ik vind het ook leuk om mijn opdrachtgevers een persoonlijk cadeau van restmateriaal uit zijn eigen maatwerk interieurstuk te geven na de oplevering.
 

Je vertelde eerder dat je een Maatwerk Award won in 2021, wat vind je van de Maatwerk Awards?

Ik heb inderdaad een Maatwerk Award gewonnen voor een uitdagend wandmeubel dat ik maakte naar een ontwerp van Haajee Architectuur. Een maatwerk wandkast die in bijna elke richting schuin was. In het aanzicht en ook in de diepte van het meubel. Dat kun je bijna driedimensionaal niet uittekenen, dat moet je echt stukje voor stukje aanpakken. Als jij daar dan met je team waardering voor krijgt van vakgenoten, dat maakt het resultaat dubbel zo gaaf.

Heb je ook dit jaar weer een project ingestuurd voor een Maatwerk Award?

Jazeker! Ik weet niet of ik ooit nóg zoiets moois mag maken. Een penthouse volledig ingericht met maatwerk interieur. Ook voor een publieke ruimte in Museum Beeld en Geluid heb ik een hele gave interactieve tafel van essenfineer mogen maken. Dat Metnils Interieur Maatwerk als kleinere partij daar dan ook een kwaliteitsmeubel mogen maken dat vind ik heel gaaf. Ook hieruit komen weer nieuwe projecten voort.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen